Španski jezik

plaza-de-espana-sevilleŠpanski jezik zajedno sa francuskim, italijanskim, portugalskim i rumunskim pripada grupi romanskih jezika. Isprva kao dijalekt Kastilja la Manče, sedišta španskih kraljeva, vrlo brzo se nametnuo čitavoj teritoriji kraljevine, postavši zvanični jezik. I u samom imenu je sačuvan trag porekla, budući da se drugačije naziva kastiljanskim (castellano).

Španski ili kastiljanski jezik je danas treći jezik u svetu po broju izvornih govornika (govori ga više od 450 miliona ljudi). Zvanični je jezik u dvadeseti i jednoj zemlji. Posle engleskog jezika španski jezik je drugi najznačajniji jezik u međunarodnoj komunikaciji.

Kao posledica velikih kolonijalnih osvajanja proteklih vekova španski jezik se, sem u Španiji, govori na još tri kontinenta: u Africi (Ekvatorijana Gvineja), Aziji (Filipini), kao i čitavoj Južnoj i Srednjoj Americi. Takođe je zastupljen kao maternji jezik velikog broja stanovnika Sjedinjenih Američkih Država.

Često se kaže da se španski jako lako uči. Poznat je po svojoj fluidnosti i zvučnosti. Španski alfabet broji 29 znakova a pravila čitanja i izgovora lako se usvajaju, pogotovo za osobe sa našeg govornog područja.

Jedan jezik oslikava dušu naroda koji se njime služi. I zaista, u španskom jeziku možemo prepoznati osobenosti hispano naroda: toplinu, srdačnost, neposrednost, vatrenost...

Učeći jezik upoznaćete se sa hispano kulturom, koja u određenim domenima predstavlja sam vrh svetske kulture, od slikarstva (Pikaso, Velaskes, Goja, Dali...), književnosti (Servantes, Markes, Kortasar, Borhes), arhitekture (Gaudi...), preko filma (Almodovar, Luna, Bardem, Banderas...) do raznovrsne muzike (De Lusija, Pjacola, marijači, Iglesijas, Šakira...), plesa (tango, salsa...) i fudbala (Di Stefano, Maradona, najveći evropski derbi Real - Barselona...).