BEC

icons-becDanas je dobro znanje engleskog potrebnije više nego ikada kako biste uspeli u međunarodnom biznisu i trgovini. Ukoliko imate pravo znanje jezika onda ste u prednosti na tržištu poslova i imate veću fleksibilnost ako želite da radite u inostranstvu. Međunarodno priznati poslovni sertifikati vam mogu pomoći da pokažete poslodavcu da vaše znanje jezika odgovara svetskom standardu i da ga možete upotrebiti u stručnom kontekstu.


O ispitu BEC Higher

Ako želite da imate potpuno samopouzdanje u svakoj poslovnoj situaciji, onda je ovaj ispit upravo za vas. Viši sertifikat poslovnog engleskog (BEC Higher) je na višem srednjem nivou C1 i proverava četiri jezičke veštine

Format ispita BEC Higher ima četiri dela:


Prvi deo – Čitanje (60 minuta)
Ovaj deo ispita se sastoji iz pet zadataka i uključuje zaokruživanje ponuđenih odgovora, povezivanje, popunjavanje praznih mesta na nivou rečenice, popunjavanje praznih mesta na osnovu ponuđenih odgovora i uočavanje grešaka. čitanje nosi 25% od ukupne ocene.

Drugi deo – Pisanje (90 minuta)
Ovaj deo ispita se sastoji od dva zadatka. U prvom zadatku kandidat treba da sastavi kratak izveštaj (na osnovu grafikona, približno 120-140 reči). U drugom zadatku, kandidat bira da li će da piše izveštaj, predlog ili poslovno pismo. Pisanje nosi 25% od ukupne ocene.

Treći deo – Slušanje (40 minuta)
Ovaj deo ispita se sastoji od tri zadataka i uključuje zaokruživanje ponuđenih odgovora, povezivanje, popunjavanje praznih mesta ili dovršavanje započetih beleški. Tekstovi koji se slušaju su monolozi ili dijalozi, uključujući intervjue, diskusije, telefonske razgovore i poruke. Slušanje nosi 25% od ukupne ocene.

Četvrti deo – Govor (14 minuta)

Kandidati ovom delu ispita pristupaju u paru i tokom intervjua svaki kandidat odgovara na pitanja, daje "mini-prezentaciju" koja traje otprilike jedan minut, učestvuje u zajedničkom zadatku i diskutuje sa drugim kandidatom. Govor nosi 25% od ukupne ocene.

Ocenjivanje

Prag znanja koji se najčešće traži da bi kandidat položio ispit iznosi 60% od ukupne ocene. Da bi kandidat položio ispit, nije neophodno da postigne zadovoljavajući nivo u svakom pojedinačnom delu. Uspešni kandidati dobijaju sertifikat s jednom od tri ocene – A, B ili C. Neprelazne ocene su D i E.

Rezultati
Na osnovu ukupnog učinka na svim delovima ispita kandidat dobija jedinstvenu ocenu. Pojedinačni delovi ispita nemaju prolaznu/neprolaznu ocenu, tako da nije neophodno da kandidat postigne neki odreðeni nivo u svakoj pojedinačnoj komponenti da bi položio ispit.
preuzeto sa sajta www.britishcouncil.org/serbia